Actualidad Noticias La vela en femení per la FVCV

La vela en femení per la FVCV

28 set. 2021
Sota programes propis i el suport a projectes que aposten per la vela femenina, la FVCV navega per un esport que cada vegada parle més en femení
FVCV

Una de les grans apostes de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana ha sigut i continua sent el foment de la pràctica esportiva femenina. Treballar per a crear i desenvolupar projectes que aposten per la integració de la dona en l'esport de la vela, així com donar suport a aquelles iniciatives que tinguen el mateix objectiu. És per això, que la *FVCV, durant tota la temporada, ha posat en marxa diversos projectes i ha desenvolupat diferents accions enfocades a aquest objectiu:

1. L'aposta per la formació a través de l'adquisició d'un J80 i de la celebració de ‘clínics formatius’

Durant els últims anys, la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana va detectar la falta d'una embarcació creuer amb la qual poder entrenar a nivell regata. Actualment, el J80 és una de les classes amb major participació femenina i que compta amb un calendari consolidat i ampli. Aprofitant que l'escola requeria del canvi d'embarcació per a impartir les seues classes, es va proposar aquest monotip ja que d'una banda, podia ser més versàtil i per un altre, permetia anar creant i potenciant equips femenins de J80 ja que aquesta embarcació es destinarà també a l'entrenament d'equips de dones que vulguen formar tripulació i competir en la classe.

A més, ‘per a l'any que ve estem organitzant una lliga autonòmica femenina on totes les dones, tant les que ja compten amb un cert nivell de coneixements com les que acaben de començar, puguen navegar juntes, aprendre i gaudir d'unes jornades’ ens compta Elsa Schleissner, vocal de la Junta Directiva. Vinculat a l'àmbit de la formació, des de la Junta Directiva també s'ha proposat que durant l'any 21-22, intercalat amb el Campionat Autonòmic, es realitzen uns clínics formatius.

En aquests esdeveniments es tractarà de treballar cadascuna de les àrees de competició: la navegació en equip, reglament, trimado, coaching, etc. D'aquesta manera les dones amb menys coneixements aprendran i les expertes milloraran. Però sobretot, es crearà un ambient de diversió i d'oci. ‘Tot l'equip de la federació està treballant amb l'objectiu de fomentar la vela femenina en la comunitat valenciana, esperem que aquestes iniciatives que estem duent a terme tinguen gran recepció i totes les dones que vulguen navegar se sumen a aquests projectes’ ens compta Elsa.

2. El suport a l'equip femení ‘Dorsia Coviran SomVela Team’

A més d'incentivar la formació, la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana també volia enfocar les seues accions en l'aposta per la vela femenina de competició. Per això, no va dubtar a fer costat a l'equip femení que conformen les xiques del ‘Dorsia Coviran SomVela Team’ que, a bord d'un J80, han ajudat a pujar durant tota la temporada la representació femenina en esdeveniments clau del món esportiu espanyol.

Ja van començar fort la temporada quan van guanyar el Campionat de Cantàbria i el Campionat Basc de J80 en categoria femenina. Però això només va ser el començament d'un llarg palmarés que ha anat creixent durant tot 2021.

Després d'aquestes dues victòries, van revalidar títol en el International Women’s Sailing Cup sent campiones d'aquesta regata per segon any consecutiu i adjudicant-se així la primera prova de la lliga femenina de la Real Federació Espanyola de Vela.

I va arribar el Campionat del Món de J80 a Dinamarca i tampoc van fallar. Es van portar la medalla de plata proclamant-se així subcampiones del món de J80 en categoria femenina.

Del mundial rumb directe a la Copa del Rei i nova victòria per al ‘Dorsia Coviran SomVela Team’ en el Real Club Nàutic de Palma. ‘Guanyar aquesta Copa ens va fer moltíssima il·lusió perquè era un dels nostres objectius principals. Malgrat les adversitats que vam tindre, ja que patim una col·lisió i un trencament de pal, aconseguim guanyar i va anar sens dubte el gran colofó a tota la temporada que féiem’ ens compta Nuria, regatista de l'equip.

Però encara no havia arribat la fi. El mediterrani no se'ls va resistir i tampoc se'ls anava a resistir l'atlàntic. Dos dies de competició en el 36é Trofeu Príncep d'Astúries de la Muntanya Real Club de Iots de Baiona els van ser més que suficients per a portar-se també el Trofeu Ladies Cup i a més el Premi Especial de Juan Sebastián El Canut.

‘En aquestes regates comptàvem amb Natalia Vía-Dufresne a la canya, però en patir un accident de moto, va haver de deixar uns mesos l'equip. Això sí, sempre ha estat amb nosaltres treballant tota la part de coaching i lideratge esportiu, que, encara que no a bord, sempre ha estat integrada en la tripulació’ ressalta Nuria.

Però a l'equip encara li quedava acomiadar-se per la porta gran i així ho va fer en el Campionat d'Espanya de la classe que es va disputar la setmana passada a La Línea de la Concepción. La volta de la bimedallista olímpica després de la lesió va ser tota una xutada d'energia que va fer que aconseguiren proclamar-se no sols Campiones d'Espanya de J80 en categoria femenina, sinó que a més tancaren sisenes en l'absoluta nacional. 

Estem segurs que això només és el principi i que continuaran avançant amb passes de gegant.

3. El foment de la vela base sota el projecte ‘Una mar de Dons’

Una altra de les accions que la FVCV ha impulsat durant tota la temporada, i que ja va posar en marxa en 2019, és el Programa de Difusió ‘La Mar de Dons’. Va començar al maig i està vigent durant tot 2021 en diferents punts de la nostra Comunitat. Sota aquesta acció, cada setmana la Federació juntament amb diverses Escoles de Vela de la CV, posen a la disposició de totes aquelles dones valencianes interessades en la navegació, diferents embarcacions perquè puguen iniciar-se en el món de la vela.