Rafel Chirivella: “La Copa Autonòmica i Promoció són un objectiu prioritari per a la Federació”

Rafel Chirivella: “La Copa Autonòmica i Promoció són un objectiu prioritari per a la Federació”

Rafel Chirivella, Vicepresident 1r de la FVCV i màxim responsable de l’Àrea de Competició de Creuer ens acosta el seu punt de vista sobre la ‘salut’ del Creuer en la Comunitat Valenciana, a més d’aportar-nos la seua valoració, objectius i desitjos sobre la ‘nova competició o liguilla’ com és la Copa Autonòmica i Copa Promoció i la línia de treball, la qual no és una altra que “animar a la participació de l’excel·lent flota de creuers de la Comunitat, no solament en regates d’elit sinó també en competicions socials de Nivell 2 i 3 que se celebren tots els caps de setmana en els clubs de la Comunitat”, segons les seues paraules.

També ens ofereix el seu punt de vista davant la proximitat de les tres grans cites de la temporada: Castelló Costa Azahar, Trofeu SM La Reina i Ciutat d’Alacant Trofeu Tabarca, destacant que “tenim un circuit de regates de Nivell 0 en les tres províncies de la Comunitat que vertebren perfectament l’elit del nostre esport”.

¿Quina valoració i quins han sigut els objectius de la nova Copa Autonòmica i Copa Promoció?

És un objectiu prioritari per a la Federació de Vela animar a la participació de l’excel·lent flota de creuers de la Comunitat, no solament en regates d’elit sinó també en competicions socials de Nivell 2 i 3 que se celebren tots els caps de setmana en els clubs de Castelló, València i Alacant. La gran dificultat la radica a trobar la fórmula perquè participen el major nombre d’embarcacions i clubs pels 519 km. de costa i que fan molt complicat el desplaçament. Hem de continuar impulsant circuits entre els clubs com n’hi ha en les tres províncies.

Pel que respecta a la Copa Autonòmica i Copa Promoció, en data de hui hem realitzat 7 proves, en l’Autonòmica on 15 clubs amb 72 vaixells han participat. De moment el podi provisional de clubs queda configurat per Torrevella amb 83.75 punts, seguit de Calp amb 78 i València amb 71.25, quant a embarcacions lidera el rànquing l’embarcació Kalamandurrio del CN d’Altea. Quant a la Copa de Promoció, amb 5 proves completades, han pres part 6 clubs amb 23 vaixells. El nàutic d’Altea lidera el rànquing amb 91 punts, Calpe amb 73 i València que suma 57 punts i en embarcacions el Marina del Club Nautico d’Altea.

Des d’aquesta tribuna vull agrair el suport incondicional de Nacho Ortí amb el seu velería Advanced Sails amb el suport al món del Creuer i a la FVCV, posant uns magnífics premis per als guanyadors tant de la Copa Autonòmica com de la Copa Promoció   

A tan sols set proves de les trenta-cinc que componen el circuit de les Copes (Autonòmica i de Promoció) per a aquest comité de creuers la valoració és molt positiva, ens falta comunicar més i millor als nostres federats, ja que hem posat una eina molt potent al seu servei. Amb la plataforma de la web que hem creat es poden posar totes les dades del vaixell i de l’armador, però també el dels tripulants, fotografies del vaixell i palmares de l’embarcació, amb la finalitat que el propietari i la tripulació d’una embarcació de qualsevol club que participe en aquesta lliga poden mostrara a la resta d’armadors i clubs de la Comunitat.

¿Quin balanç pots fer de la temporada de creuers i com veus la flota de la Comunitat?

El balanç jo el deixaria per a més endavant per a comprovar com respon el reglament de la competició, incidències etc. i que haurem d’anar modificant en les pròximes temporades. És una aposta arriscada, on especialment volem que es reconega bàsicament al creuer club i als clubs que donen suport amb gran afany tots els caps de setmana de l’any per a mantindre viu l’esport de la vela.

Respecte a la flota de la nostra Comunitat és excel·lent i fins i tot m’atreviria a dir que és la més important d’Espanya, però com sempre ens costa creure’ns-ho, si comptem el nombre de creuers que tenim en la Comunitat amb possibilitat d’eixir alguns diumenges a competir és impressionant. Ens falta motivar més als nostres creuers perquè isquen a navegar en regata i no li tinguen por al fet que un dia hagen de fer una eixida atapeïda i un recorregut sobrevent-sotavent. Amb els mitjans que tinga la seua embarcació, es posaran a prova i coneixeran millor al seu vaixell per a fer maniobres i travessies al llarg de totes les seues futures singladures. Les regates són una autentica escola de navegació, quasi sempre cal anar contra el vent, o cosa que és el mateix quan eixim a una singladura el vent sempre ens ve de proa.

S’acosten les tres grans cites: Castelló, València i Alacant. ¿Què ens pots comptar d’elles?

El que puc dir alt i clar que tenim un circuit de regates de Nivell 0 en les tres províncies de la Comunitat que vertebren perfectament l’elit del nostre esport, on la resta dels creuers poden començar a posar a prova la seua tècnica i preparació per a emprendre projectes més ambiciosos a nivell Nacional i Internacional.

Tindre en el nostre calendari la Costa de Flor del taronger a Castelló, el Trofeu SM la Reina a València i el Ciutat d’Alacant Trofeu Tabarca a Alacant és un autèntic luxe. Des de la Federació us convide un any a fer les tres grans regates a nivell tècnic, social i esportiu, si no ho heu provat. Unes regates consolidades amb un gran nivell, escalonades en el calendari per a facilitar la participació i situades en la millor època i en l’equador de l’any per a mesurar-nos i posar apunte els nostres creuers. Us puc garantir que si ho proveu repetireu ja que els tres clubs es bolquen amb els creueristes omplint-los d’atencions i companyonia. Des de l’ens federatiu tenim un projecte molt important per a intentar impulsar mes si cap aquest gran circuit.

En aquesta línia hem de destacar, sense anar més lluny l’embarcació del RCR d’Alacant, Tanit IV Medilevel que es troba disputant el mundial d’ORC a Croàcia en Categoria C;  l’embarcació de Luis Senís amb el Porrón IX que s’acaba de proclamar campiona del món de la classe Swan 45, entre moltes altres que han conseguit grans èxits i porten als clubs de la FVCV  pel cap alt de l’escalafó de la vela Internacional.    

Futur a curt termini en l’àrea de creuers de la FVCV

En definitiva, els creuers club són la vela base del creuer-regata i els vaixells de regata, on es formen grans regatistas, perquè no oblidem que el creuer és on es troba l’èxit i entre altres coses premia el treball en equip.

Amb anterioritat hem parlat de les tres regates de Nivell 0 de la Comunitat Valenciana, però no hem d’oblidar-nos que en cadascun dels nostres clubs tenim una regata de referència. En moltes d’elles he tingut el plaer d’estar i no les enumeraré a totes ja que són moltes però pose uns xicotets exemples: la Regata de la Carxofa de Benicarló; La Jubilatas de Borriana; el Trofeu Badia dels Tarongers de Cullera; La Diana d’Or de Dénia (una de les Regates deganes de la Comunitat), la Lipton de Xàbia; la Calp Formentera (concentrat cada anys a 60 embarcacions); la Regata del Pernil en Campomanes; les 200 Milles d’Altea; les 300 de Moraira; les 101 Milles de la Vila; Trofeu Estrella Levante de Torrevieja i així una llarga reguera de regates. Cadascuna d’elles ens donen una autentica demostració de l’amor al nostre esport de la vela. La FVCV és una Federació que compta amb uns magnífics clubs que realitzen 350 regates a l’any, no podem demanar més sinó estar agraïts pel que tenim i podem gaudir.