María Barreda: “Les nou Escoles de Vela Homologades amb les quals compta la província de Castelló són tot un èxit”

María Barreda: “Les nou Escoles de Vela Homologades amb les quals compta la província de Castelló són tot un èxit”

María Barreda es va sumar a principis de 2019 al nou projecte de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana de la mà de Carlos Torrado, després d’assumir aquest el repte i desafiament de liderar la Federació. Barreda, ‘castellonenca’ de pro, és la màxima responsable en la Federació d’Esdeveniments, Premis i Reconeixements, encara que una de les seues principals funcions, en l’actual Junta Directiva, és la d’impulsar i fer continuar creixent l’interés i impulsar encara més si cap les moltes activitats que es desenvolupen a la província Castelló, un dels pilars importants de la vela en la Comunitat Valenciana.

En aquesta breu entrevista, Barreda, ens acosta alguns aspectes destacats i la seua visió particular i personal de la vela a Castelló, de l’Escoles Homologades entre altres aspectes rellevants.

SOMVELA | P.- A quin nivell es troben la Xarxa d’Escoles de la FVCV a la província de Castelló?
María Barreda | R.-Perquè jo diria que, a tota vela. No se m’ocorre una expressió més nàutica per a explicar-vos que les nou Escoles de Vela Homologades amb les quals compta la província de Castelló són tot un èxit, encara que com a dona inconformista que soc, sempre pense que podem millorar i anar una mica més enllà. No solament oferint la millor oferta de cursos que s’adapten a cada butxaca i cada necessitat, sinó fidelizando a l’alumne perquè repetisca i animar-lo al fet que vaja més enllà, és a dir, que s’apunte a les flotilles dels clubs, que continue, que entrene, que participe en les regates de club i que li pique aqueixa passió sana de la competició esportiva.

Jo destaque molt el treball dels monitors, d’ells depén que els xiquets vulguen continuar en qualsevol esport, però és que el nostre és especial, perquè a l’hivern fa fred i els dies de molt de vent alguns xiquets s’acovardeixen, cal ensenyar-los que no passa res, que cal ser valent, que si fa fred t’abrigues, si bolques…s’adriza i sobretot gaudir, gaudir del mar, dels amics, del sol, del vent…és que no se m’ocorre millor manera de gaudir que practicant la vela. A més, les nostres escoles ofereixen altres activitats molt atractives com el rem, windsurf, el kite, paddle-surf, etc…

Jo, sense anar més lluny isc d’un curs d’iniciació a l’escola de vela de Benicàssim, ningú navegava en la meua família, m’apunte de casualitat en el col·legi i després d’un curs vaig tindre la sensació que no volia fer res més en la meua vida, vaig tindre al millor monitor i va saber enganxar-me perquè m’unira a la flotilla de vela lleugera del R.C.N.C. i ací seguisc, una vida després i d’ambaixadora de la vela a la meua província. És evident que aqueix monitor va fer molt bé el seu treball, tant que continuem sent amics.

P.-El Club Vela Benicàssim és un referent en els clubs de platja i dins de la flota de catamarans especialment. Què suposa comptar a la província amb un club d’aquest nivell?
Pue sí, he d’explicar-vos que fa poc es va celebrar la Benicat en aigües de Benicàssim i organitzada per aquest club que ens dona moltes alegries. Sense anar més lluny, dos regatistas del mateix club van guanyar en el Mundial de F18, que es va celebrar en aigües catalanes, aconseguint ser els primers de la categoria F18 Classic. (Riera-Bahamonde). Aquest club també compta amb un altre regatista condecorat en 1993 com a campió d’Espanya d’Hobbie 16. (T. Llorens) que es va disputar a Pals (Girona).

P.- Eolo Castelló és un altre d’aqueixos clubs referents en la Comunitat Valenciana dins del kitesurf.
R.- Així és, enguany va tindre lloc en aigües castellonenques el campionat del món de Formula Kite 2019 organitzat pel club Èol, amb una alta participació i al qual vaig estar convidada per a entregar els trofeus i gaudir de les regates. Ací també entrena en windsurf Serrano, que va ser tricampió del món de la classe Vaurien.

Tambien vull posar l’accent en la regata Costa Azahar, important cita del calendari de creuers (organitzada pel R.C.N.C) i una de les tres regates del circuit copa autonòmica de creuers juntament amb la Copa de la Reina i el Trofeo Tabarca.

I com no, no m’oblide de la més entranyable, per ser la més antiga de vela lleugera a nivell nacional, la regata d’Optimist Magdalena que aquest 2019 ha celebrat el seu 72 edició, que es diu prompte. Un orgull per als castelloneros, pioners en aquest tipus de regates.