La Vela Llatina celebra el BIC amb el suport de la FVCV

La Vela Llatina celebra el BIC amb el suport de la FVCV

La Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina va commemorar el BIC de la Vela Llatina ahir dissabte, 5 d’octubre, en una exhibició organitzada per l’Associació de Vela Llatina de Catarroja “Sulema”. Barquers i representants de les associacions vela de Silla, Sollana, El Palmar i Alfafar han participat en el tercer aniversari de la Declaració de la pesca tradicional i la vela llatina de l’Albufera com a Bé d’Interés Cultural.

Un acte al qual va voler sumar-se la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu clar de donar el suport a aquesta modalitat de vela, la qual té com a objectiu marcat, des de l’ens federatiu, situar-lo en el lloc que li correspon. Per a això, el BIC Vela Llatina ha comptat amb els màxims responsables de la Federació, amb Carlos Torrado i Rafel Xirivella, president i vicepresident respectivament de la FVCV, així com el Vocal de Vela Tradicional, Pascual Orts, a més de diversos representants de l’Associació de Navegació El Caero de Santa Pola amb el seu president, Paco Blasco. També el màxim responsable de l’Esport en la Comunitat Valenciana, Josep Miquel Moya, ha volgut participar en aquest important esdeveniment.

Una associació, El Caero, juntament amb el Club Nàutic de Santa Pola, estan realitzant una important labor per a recuperar la vela tradicional en la Comunitat Valenciana, comptant amb el suport de la Vela Clàssica i Llatina de la Regió de Múrcia amb la qual treballa des de fa temps.

En el pla esportiu, la regata es va desenvolupar amb poc vent a primera hora i en les úniques brises de Cullerot del Nord eren aprofitades per avançar fins a la Mata de Sant Roc. Des d’allí va començar a bufar Llevant espentant les barques més endarrerides fins a col•locar-les en les mateixes condicions. La navegació es va alleugerir en dirección a la Mansseguerota fins a la Punta de la Pipa.

Popsterioment es va celebrar un dinar de germanor i lliurament de trofeus on també van acudir l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó; la vicealcaldessa, Lorena Silvent; l’alcaldessa del Palmar, Raquel Romero; el regidor de Silla, Felipe García; i el regidor de Catarroja Dani Portillo.

La Vela Llatina

A València la navegació a vela es coneix des de temps immemorials, si bé l’ús de la llatina es va estendre ací a partir de l’època romana i va continuar durant els segles de dominació musulmana, i s’ha prolongat fins l’actualitat tant a l’estany de l’Albufera. A l’Albufera esta pràctica ha sigut una eina fonamental per a la supervivència i ha representat una activitat econòmica propia centrada en la construcció i el manteniment de les embarcacions.

Respecte a les embarcacions de vela llatina que tradicionalment han solcat l’Albufera i que encara continuen sent construïdes pels calafats, es pot parlar de quatre tipus: el barquet albuferenc, que és el més autòcton i el més lligat a les activitats de l’estany; el barquerot, de dimensions més grans; la barca, i el marimatxo, una construcció a mitjan camí entre el barquerot i la barca.

La conscienciació d’una part de la societat, materialitzada principalment pel treball de la Federació Cultural Valenciana de Vela Llatina i les seues associacions, està duent a terme un procés de recuperació sense precedents d’esta pràctica tradicional.

Fotos: Federación Cultural Valenciana de Vela Latina