CEACNA i la Comissió del Cinqué Centenari de la Volta al Món acorden organitzar regates commemoratives en 30 clubs de tot el país

CEACNA i la Comissió del Cinqué Centenari de la Volta al Món acorden organitzar regates commemoratives en 30 clubs de tot el país

La Confederació Espanyola d’Associacions de Clubs Nàutics (CEACNA), principal entitat representativa de la nàutica social i esportiva a España, divulgarà entre els joves esportistes de vela lleugera la importància de la primera volta al món, gesta protagonitzada pels marins Fernando de Magallanes i Juan Sebastián d’Elcano entre 1519 i 1522.

La iniciativa, que ha sigut integrada en la Comissió del Cinqué Centenari de la Primera Volta al Món, s’ha fet oficial hui en la Caserna General de l’Armada, en una reunió a la qual han assistit el vicealmirall Ignacio Horcada Rubio; el president de la CEACNA, Jose Miguel Jaubert Lorenzo; el capità de navili Carlos Maté Sant Román; el gerent de la confederació, Carlos Torrado Campos; i el coordinador del projecte de difusió en els clubs nàutics, Víctor Montero Suarez.

La col·laboració de la CEACNA consistirà en l’organització de regates de vela de base dedicades a honrar la memòria de Fernando de Magallanes, Juan Sebastián Elcano i la resta de l’expedició que va participar en la circumnavegació, un fet que va suposar un punt d’inflexió en la història d’Espanya i de la humanitat.

Els clubs incorporaran la imatge del V Centenari a les seues regates commemoratives

José Jaubert s’ha mostrat “orgullós” que la CEACNA se sume a la commemoració del Cinqué Centenari, així com de poder canalitzar la difusió del que va significar aquella travessia èpica cap a “milers de regatistas” en edat escolar. “Els clubs nàutics –ha manifestat– no solament formem esportistes; també tenim la labor de transmetre valors humans i difondre la cultura i la història marítima”.

La majoria de les regates commemoratives se celebraran a partir del pròxim cap de setmana, coincidint pràcticament amb la data d’inici de la volta al món, que va salpar de San Lucar de Barrameda el 20 setembre de 1519, si bé en alguns casos els clubs associats a la CEACNA les realitzarà successivament en pròximes dates.

La resposta dels membres de la CEACNA ha sigut “entusiasta”, en paraules de Jaubert, i es calcula que més de 3.000 regatistas de vela lleugera prendran part en les competicions organitzades pels clubs repartits per tota Espanya. Aquestes regates, segons l’acord rubricat hui en el Ministeri de Defensa, es disputaran durant els tres anys de celebració de la travessia d’Elcano, fins a l’any 2022.

Diversos dels principals clubs de CEACNA ja havien participat en la commemoració del Cinqué Centenari incloent un premi especial consistent en un bust de Juan Sebastián d’Elcano en les seues regates de creuers, en les quals participen en general persones adultes. “Aqueixes accions han sigut sens dubte un èxit, però ens faltava arribar als més joves, i això és el que farem ara amb aquestes regates on entregarem un diploma commemoratiu a tots els participants i medalles als esportistes que obtinguen podi, a més de facilitar als clubs un vídeo produït per la Comissió del Cinqué Centenari on s’explica en què va consistir la primera volta al món i la seua rellevància històrica”.

El 20 de setembre de 1519, una dotació de 239 marins comandats pel portugués Fernando de Magallanes va salpar del port de Sanlúcar de Barrameda buscant obrir una nova ruta de les espècies. Tres anys més tard, ja en 1522, a penes van tornar 18 tripulants a bord de la Nao Victoria i al comandament del marí espanyol Juan Sebastián d’Elcano, qui es va fer càrrec de la prefectura de l’expedició, afavorida per la corona espanyola, després que Magallanes morira en un atac a Filipines.