Carlos Torrado: «L’objectiu és que l’equip espanyol juvenil siga una cadena contínua»

Carlos Torrado: «L’objectiu és que l’equip espanyol juvenil siga una cadena contínua»

Carlos Torrado, president del comité de vela juvenil de la Real Federación Española de Vela i president de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, és un dels màxims impulsors del programa de vela juvenil nacional. Torrado analitza el Pla Nacional de Tecnificació Esportiva i augura un futur prometedor per als regatistas juvenils. “Gràcies al sanejament econòmic, en tres anys s’ha incrementat per 10 el pressupost de vela juvenil”.

Quina és la situació actual de la vela juvenil a España?

Tenim per fi pressupost per a treballar. Això, que sembla ‘baladí’, fa tres anys era una quimera. A causa de les retallades i el pla d’ajust que es va seguir en el passat llevant pressupost de l’esport per a pagar deutes, la vela juvenil era un solar. Hui per fi tenim un pla, el Pla Nacional de Tecnificació Esportiva (PNTD), i per tant un full de ruta per a construir treballe dia a dia. Sabem on volem arribar. Afortunadament, gràcies al sanejament dels comptes en la RFEV, en tres anys s’ha incrementat en 10 vegades el pressupost que es tenia. Hi ha un gran tècnic contractat a temps complet per a planificar i dirigir el projecte de vela juvenil que és Carlos Paz i a més hi ha dos tècnics més dedicats específicament a aquestes categories, Álvaro de la Arco (en classes dobles) i Antonio Mínguez (en classes individuals).

I a nivell esportiu?

Tenim grans talents que venen de l’Optimist i el Techno 293, classes que sistemàticament donen triomfs internacionals a la vela espanyola. Aquests xics i xiques han evolucionat cap a classes juvenils i preolímpicas i són bons navegants. Però les federacions autonòmiques se les veuen i li les desitgen per a compatibilitzar les seues necessitats amb el suport als seus múltiples equips autonòmics. I al seu torn, els pares i els clubs han d’afrontar vaixells que són el doble de cars. I en aquestes estem. Ja està funcionant la primera etapa del PNTD que consisteix a tindre públicament la temporada sencera planificada i amb un calendari de concentracions per a cada classe i tècnics assignats. Així mateix es fa un seguiment de les concentracions i també dels esportistes a través de les regates del circuit COEV i dels Campionats d’España. Algú amb molta experiència em va dir que veure a un tècnic de la casa present en les regates nacionals llambregant als xics que després s’anava a portar als mundials, és alguna cosa que hui ens sembla impossible però que en el segle passat era el normal en la RFEV. Només cal treballar amb ordre i fent el que cal fer.

Una de les grans apostes de la junta directiva de la RFEV va ser la creació, de la qual vosté forma part activa, del Pla Nacional de Tecnificació Esportiva. Què és realment aquest pla i quins objectius persegueix?

Aquest pla ha sigut creat conjuntament amb el coneixement i experiència dels directors tècnics de les federacions autonòmiques així com el dels tècnics de la RFEV. És un pla consensuat i en el qual es tracta de posar les bases per a emplenar el buit que existia entre l’esportista de club i l’equip olímpic. Era un buit insalvable ja que aconseguir evolucionar sense l’ajuda de la RFEV es molt complicat. Fa quasi tres anys que no teníem relleu per als olímpics. Hui si que hi ha fundada esperança.

Quin treball s’està duent a terme en el PNTD?

En aquests dos anys s’ha treballat en el que anomenem Nivell 3 i Nivell 4. Aquesta terminologia engloba a aquest grup de joves que s’ho prenen de debò, que naveguen 4 ó 5 vegades per setmana, van al gimnàs, i que treballen per a classificar-se per als campionats continentals representant a España. Les classes juvenils són les comunament trucades estratègiques: Techno 293 i RSX juvenil, 420, 29er, Laser 4.7 i Radial i Kitesurf. També estan les olímpiques juvenils, com el 49er FX i 49er Sub 23, RSX Sub 19, Radial W Sub 19, Finn Sub 23, 470 Sub 21. El mètode de treball que emprem de moment és senzill: portem un ordre, comptem amb un calendari anual i organitzem múltiples concentracions, tractant que els xics i xiques puguen augmentar el seu nivell de tecnificació. En aquest sistema s’inclouen als entrenadors de totes les comunitats que després d’una selecció són els qui en la seua majoria assisteixen a aquests campionats aportant la seua experiència i augmentant el seu nivell professional. L’objectiu és que l’equip espanyol de vela juvenil siga una cadena contínua. Ajudarem al fet que l’esportista que vulga intentar accedir a un equip olímpic partint des del seu club no es trobe amb esculls insalvables i sobretot que tinga el suficient suport de la RFEV per a poder assistir a europeus i mundials.

Els resultats esportius de 2017 i 2018 en vela juvenil han sigut molt bons. Tenim una pedrera amb garanties per a treballar de cara al pas a l’equip olímpic?

Efectivament hi ha molt bona base. Aquest programa ha animat que els joves facen el salt a adquirir material de competició de classes olímpiques i en alguns casos a desenvolupar una campanya sencera. Són els esportistes actuals del Nivell 3. En aquest llistat es troben 29 esportistes en N3-A i 51 esportistes en N3-B repartits en totes les classes olímpiques, inclòs el Kitesurf que entra per primera vegada en els plans de tecnificació de la RFEV. Només trobem a faltar al Nacra 15 o en defecte d’això al Nacra 17 sub-23, perquè encara no hem donat amb la tecla. Estem molt il·lusionats amb les perspectives d’aquest grup N3 tan nombrós per primera vegada des de fa molts anys. Esperem molt bons resultats i arribar a veure a algun d aquests regatistas en el camí cap a París 2024.

Cal destacar que els esportistes del Nivell 4, les classes juvenils, també tenen un grandíssim nivell. Encara que en aquesta ocasió, és una corresponsabilitat tant de la RFEV com de cada FFAA que treballen conjuntament per a tecnificar i desenvolupar a aquests esportistes que naveguen en 29er, 420, 4.7 i Techno. També esperem d’ells excel·lents resultats aquesta temporada.

Podem dir que el PNTD ja està funcionant a ple rendiment?

Les concentracions de vela juvenil són una realitat i cada vegada veiem més. No obstant això, per a parlar del concepte “equipo español juvenil” encara queda molt per fer. La temporada que ve, per exemple, ja es començarà a treballar més en la base de Santander. El centre del desenvolupament de la vela juvenil per excel·lència a España ha de ser aquest. Un lloc on els menys experts es fixaran en els que porten més hores de treball, on convisquen els esportistes, es compartisquen sessions tècniques, breefing, preparació física i psicològica i sobretot recursos. Una temporada en el CEAR, ensenyarà als esportistes a comportar-se i a pensar professionalment; a entendre com és aquest joc realment. Un mètode de treball ordenat i fent les coses que toquen, treballant amb les idees clares. Igualment aquest projecte és també per als entrenadors. Les jornades de concentració d’entrenadors nacionals reunits en grups de treball, afavoreixen la transferència de coneixement i les bones relacions de treball entre els esportistes i els tècnics. Enguany passat es va realitzar en el CEAR de Santander una concentració nacional d’entrenadors amb gran satisfacció dels assistents. Per això, pretenem repetir aquesta concentració d’entrenadors enguany, al novembre. I en el futur, per què no, desenvolupar una escola d’entrenadors d’alt rendiment i realitzar altres activitats seguint aquesta última senda de treball.

Com a president d’una FFAA i per la seua experiència com a gerent d’un club nàutic, què creu que poden o deuen fer les territorials per a sumar en el desenvolupament de la vela juvenil?

Un esportista mai deixa de tindre com a suport la seua família i el seu club nàutic. Són el manteniment fonamental per a arribar pel cap alt alt i no hagueren de deixar de comptar amb ells mai mentre estiga en actiu. Sabem que la vela no és un esport televisiu amb drets d’imatge i contractes professionals que permet a un juvenil viure del seu esport, com en el tennis o uns altres. Quan l’esportista passa a l’època juvenil, la FFAA li acompanya quan el seu nivell li permet ser del seu equip autonòmic. Les territorials autonòmiques són fonamentals per a poder assistir en condicions a regates de nivell i per a poder efectuar els entrenaments que es necessiten per a competir en condicions. La cultura de l’entrenament sistemàtic, amb ordre, i la preparació física és el missatge que s’ha d’ensenyar en les territorials. És necessari inculcar el que significa el compromís de competir a l’altura dels millors d’altres territorials i del món. És responsabilitat de les federacions autonòmiques ser el viver dels esportistes que desitgen fer el primer pas per a una carrera olímpica, per descomptat sempre d’acord amb els seus clubs.

La Comunitat Valenciana Olimpic Week, la Christmas Race, la Training Camps, l’Andalusian Olimpic Week, el Trofeu Princes Sofia… Tenim les millors regates a casa?

Totes aquestes regates formen part del Circuit Olímpic Espanyol de Vela (COEV). En elles es tracta de celebrar els campionats i copes d’España de les classes olímpiques. A més de ser la manera més accessible per als juvenils de poder mesurar-se amb regatistas estrangers sense necessitat de gastar recursos a viatjar fora d’España. Aquest circuit s’ha de potenciar amb la finalitat de tindre a casa el necessari per a poder fer tant la selecció nacional de cada classe com saber el nivell que té un esportista comparat amb tots els estrangers que venen a competir. A l’hivern, les nostres aigües i el clima, juntament amb l’excel·lent organització d’aquests esdeveniments, són un esperó per a fer-los molt importants i necessaris per al treball que es realitza amb els juvenils. La concentració que estem preparant abans del Trofeu Princesa Sofia d’enguany comptarà amb tots els N3, de manera que podrem veure a l’equip nacional juvenil al complet. Treballant a l’uníson i amb tot el planter d’entrenadors dedicats a l’equip juvenil compartint recursos i estant tots conscienciats del mateix fi comuna com a grup i com a equip.

Recentment ha sigut nomenat president de la FVCV i en el seu programa la vela juvenil té molt pes. Quins canvis veurem en la seua comunitat en els pròxims anys?

Primerament he d’agrair a totes les persones que m’han facilitat l’alt honor de dirigir l’esport de la vela en la meua Comunitat, que és en llicències una de les més nombroses d’España. Mantinc el compromís d’augmentar més encara la base i l’accés al nostre esport encara que siga només com a opció d’oci. Vull donar suport i estar al costat de la labor imprescindible dels clubs nàutics i per descomptat seguir amb la intenció d’obtindre del CSD l’obtenció d’un Centre Nacional Reconegut de Tecnificació. Aqueixa és la nostra gran aspiració. Encara que de manera virtual, treballem des de fa cuatros anys en aquesta línia en la nostra seu pròpia de la federació. Estem convençuts que el treball tècnic dirigit per Lucía Reyes i per Ricky Stadel, com a entrenadors autonòmics, col·locarà als nostres equips autonòmics i els quinze esportistes que estan becats per la Fundació Trinidad Alfonso entre els millors d’España, amb les mires posades a fer bons resultats en europeus i mundials. Creiem en la cultura de l’esforç, del joc net, de la igualtat i del foment de la superació. També de la inclusió de les minories i els més desfavorits. Les polítiques de foment de l’accés de la dona al nostre esport així com el respecte al medi ambient i l’ètica en el govern de la nostra federació estaran molt presents en el dia a dia d’aquesta. En aquests moments la nostra Assemblea ha aprovat un codi ètic de Bon Govern, pel qual aconseguim compromisos com les bones pràctiques responsables, l’ètica i el compliment legal, el bon govern i la transparència, el compromís amb el talent i amb el medi ambient, i l’impuls d’una acció social que a través de l’esport de la vela afavorisca la integració en igualtat de la dona amb especial atenció al col·lectiu de persones amb discapacitat. Aquests codis de comportament són d’obligat compliment per a directius i empleats i estan en el dia a dia de la nostra gestió i objectius estratègics.

Informació: RFEV-Luis Pomar | Foto: SOMVELA-FVCV / Pep Portas