Actualidad Noticias Les Corts Valencianes aproven declarar l´esport activitat essencial

Les Corts Valencianes aproven declarar l´esport activitat essencial

Tecnificació

13 maig 2021
Primer parlament autònom que ho estableix a Espanya
CMDSport
València

Les Corts Valencianes han aprovat una proposició no de llei que declara a l'activitat física i a l'esport com a activitats essencials. La proposta ha rebut el suport unànime dels grups parlamentaris i comporta alguns acords que han d'ajudar a protegir el sector.

La Comunitat Valenciana s'ha convertit en el primer territori autonòmic que proposa i aprova declarar en el seu parlament l'esport com a activitat essencial. Ho ha fet a través d'una *PNL que va ser presentada el mes de gener passat pel partit socialista valencià i que han secundat de manera unànime la resta de grups polítics. Es tracta d'una iniciativa que, segons ha pogut saber CMDsport, diferents diputats de tot el territori espanyol ja estan estudiant replicar en les seues respectives comunitats autònomes. Aquest moviment va en la línia del qual va fer fa pocs mesos el Congrés dels Diputats, que el 18 de febrer va aprovar una PNL que definia a l'esport com a activitat essencial.

Aquesta mesura va ser aprovada dimarts passat, 11 de maig, en la Comissió d'Educació i Cultura de les Corts Valencianes, i té per objectiu instar a la Generalitat valenciana que promoga davant el Govern central l'aprovació d'una sèrie de punts que ajuden al desenvolupament del sector de l'esport i de l'activitat física.

PROTECCIÓ DELS SERVEIS ESPORTIUS

Encara que aquesta PNL no blinda totalment a les instal·lacions esportives i gimnasos (que podrien patir nous tancaments en el cas que la situació pandèmica empitjorara), sí que fixa algunes accions a seguir i insta les administracions a fer tot el possible per a protegir els serveis esportius.

Així mateix, la PNL aprovada per les Corts valencianes demana a l'Executiu espanyol que reculla aquests acords i els contemple en la nova llei de l'esport que ha d'aprovar en els pròxims mesos.

El sector esportiu entén que aquesta PNL pot i deu ser la base que regule modificacions de la llei actual i de les futures, així com de decrets i resolucions, o que servisca per a l'articulació de partides pressupostàries que vagen en la línia de defensar el caràcter de l'essencialitat de l'esport.

BONO ESPORTIU EN SUSPENS

En aquest sentit, les Corts valencianes hauran de debatre i votar molt prompte, probablement a la fi d'aquest mes de maig, una altra proposta llançada pel grup popular: la creació d'un bo esportiu dotat amb 10 milions d'euros que ajude a fomentar el retorn dels usuaris als gimnasos.

PUNTS CLAU DE LA PNL APROVADA

El principal punt que defensa la PNL aprovada a la Comunitat Valenciana és declarar l'activitat física i l'esport com a “activitat essencial” per tindre un benefici clar per a la salut de les persones que el practiquen, fent èmfasis en la seua essencialitat en el context de la pandèmia del Covid-19.

El segon, implica adoptar les mesures necessàries per a garantir la protecció i continuïtat dels serveis professionals prestats en l'àmbit de l'activitat esportiva i dirigits al conjunt de la societat. S'acorda, per tant, garantir que es continuen oferint aquests serveis per part de personal qualificat fins i tot en una crisi sanitària com l'actual.

El tercer, garantir a les persones que requerisquen una especial atenció, per raó de l'edat, capacitat física o psíquica, o patologies, que continuen rebent els serveis d'exercici físic prestats per personal amb qualificació en activitat física i esport. Aquest punt inclou valorar els documents acreditatius per als casos en què siga necessari acreditar el desplaçament de les persones que practiquen l'activitat física i esport.

Finalment, també s'ha aprovat impulsar la salut amb campanyes de promoció de l'activitat física i l'esport com una eina per a previndre i tractar patologies diverses.