Actualidad Noticias Parlem amb Jose M. Liceras, Lucía Reyes i Juan Calvo sobre el protocol i la metodologia de treball que estan seguint els Equips Autonòmics de la FVCV aquesta temporada

Parlem amb Jose M. Liceras, Lucía Reyes i Juan Calvo sobre el protocol i la metodologia de treball que estan seguint els Equips Autonòmics de la FVCV aquesta temporada

Vela OlímpicaFormació

01 abr. 2022
‘Volem potenciar el treball en equip i la cultura de l'esforç creant una metodologia comuna de l'Equip Valencià’
FVCV

La Federació de Vela de la Comunitat Valenciana porta diversos anys dissenyant una ‘Metodologia d'Equip Autonòmic’ i ha sigut aquesta temporada, quan a través del treball amb els tècnics de la FVCV, s'han definit unes rutines d'actuació similars i un protocol a seguir per a totes les classes, sense importar qui assistisca com a tècnic a les competicions nacionals.

‘La idea és poder tindre una forma de treball conjunta i semblant que fomente els valors de l'esport i el respecte entre tots els integrants de l'equip. Tindre una metodologia semblant i elaborada amb els mateixos tècnics, fa que aquesta siga acceptada entre tots ja que són els tècnics els que formen part d'ella’ ens compten José Manuel, Lucía i Juan.

El que es vol aconseguir és que els esportistes, des de les classes infantils, aprenguen com és el procediment que se segueix en els Equips Autonòmics perquè, conforme vagen creixent i creant el seu itinerari en les diferents classes estratègiques, no se senten desubicats en canviar de tècnic en una competició de caràcter nacional.

'L'objectiu és potenciar el treball en equip i la cultura de l'esforç. Que es compartisca en totes les classes una mateixa filosofia de treball i ja, depenent del nivell de cada classe aqueixa temporada, en els entrenaments potenciar les àrees en les es necessita més treball: físic, tècnic, tàctic, psicològic, etc.' expliquen. 

I encara que es treballa sobre aquest projecte des d'anys arrere, ha sigut aquesta temporada quan se li està fent un volt de rosca més i s'està analitzant a cada esportista en els entrenaments i regates als quals va convocat per a poder tindre dades sobre ell i poder arribar a millors conclusions. Per a això, de tots els esportistes es realitzen test físics i específics i després, compartint aquesta informació amb els seus clubs, la Federació pot quantificar les dades i buscar una millora en el seu rendiment. 

És cert, que en algunes classes ja s'estava fent, però en unes altres, s'està implantant aquesta temporada. Mitjançant accions com a ‘Entrenaments Open’, els equips dels clubs assisteixen amb els seus tècnics de club a entrenaments dirigits per tècnics autonòmics i d'aquesta manera es fomenta el creixement tant dels esportistes com dels entrenadors. A més, quan s'acosten les Competicions Nacionals es fa un entrenament del ‘Equip Autonòmic’ al qual només assisteixen els esportistes seleccionats per a conéixer al grup d'integrants amb el qual realitzaran la regata.

I al costat d'aquestes activitats, trobem altres fets que també s'estan implantant enguany com el treball de tècnics amb la psicòloga Cristina Gil. Incorporar en l'equip pluridisciplinari la figura d'una psicòloga esportiva permet, no sols visualitzar les situacions des de diferents perspectives, sinó a més que els tècnics arriben a plantejar-se qüestions que són rellevants i que en el dia a dia no li paraven atenció.

Amb una o dues sessions en línia al mes, els tècnics treballen al costat de Cristina la teoria de les bases psicològiques en el nostre esport i analitzen casos pràctics que es troben amb els esportistes. ‘Estan sent sessions molt productives. Estem millorant la comunicació entre els tècnics autonòmics, i la idea és anar treballant en un pla estratègic de les diferents classes de la FVCV, ja que, els que estan en contacte diàriament amb els esportistes de la comunitat són ells, i per tant, són els que millor coneixen les seues necessitats’ detallen Lucía, Juan i Jose M. Liceras.

Arribat abril venen per davant mesos intensos de competició. Per això, des de setembre, la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana porta treballant sobre aquests pilars i així garantir que, en aquests mesos en què hi ha molts equips viatjant, ho facen amb les màximes garanties i per consegüent cullen els èxits esperats.

L'esforç, el compromís i el dur treball que s'està realitzant, sota una estratègia i planificació global, es veu reflectit en les estadístiques de l'any passat on la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana es troba en el podi de les millors seleccions autonòmiques i l'objectiu és pujar un esglaó més aquesta temporada.

‘És part del nostre projecte a mitjà i llarg termini, ja que volem ser un referent nacional i internacional i que l'esport de la Vela siga un dels punters en la Comunitat Valenciana. A final de temporada analitzarem els resultats, el treball realitzat i veurem quins han sigut els encerts i els errors del pla d'aquesta temporada i així millorar-lo de cara a la següent’ conclouen els tres coordinadors esportius.

‘La FVCV és una federació referencia a Espanya obtenint podis nacionals en quasi tots els campionats. Aquest és el resultat de la bona faena realitzada els últims anys. Volem que tots els nostres esportistes quan es posen el cobreix, la samarreta o la roba de #Somvela senten que formen part d'un EQUIP’