Actualidad Noticias Descobrint a un president: Alejandro Fliquete i el Real Club Nàutic de València

Descobrint a un president: Alejandro Fliquete i el Real Club Nàutic de València

Entrevistes
07 gen. 2021
La col·laboració amb la FVCV és molt bona, tenim a molta gent del Club en els diferents estaments. Ens agradaria tindre l'Autonòmic de Creuer i ja treballem en això
FVCV
FVCV
València

1. Quan vas arribar a la presidència del RCNV en 2018, entre els teus objectius principals estava ‘posar al nàutic de València en lloc que es mereix’. Quasi tres anys després de legislatura com ha anat el club avançat en aquesta direcció? I en quin moment està ara?

La veritat és que hem canviat en gran manera al Club per a millor,la qual cosa no ha sigut fàcil amb motiu de la desgraciada pandèmia. Ha sigut molt complicat trobar l'equilibri entre activitat-seguretat. Però en realitat, gràcies a les encertades decisions adoptades, seguir escrupolosament el protocol de seguretat i aprofitar-nos del nostre espai exterior, gaudim d'un Club cada vegada més viu i molt segur.  En definitiva, el Club ha recobrat la rellevància d'antany a la ciutat i en l'aspecte esportiu comencen ara a veure's els fruits sembrats en els últims anys. 

Hem potenciat esdeveniments propis com la Optiorange, doblegat l'activitat de l'escola de vela, triplicat els socis relacionats amb la vela lleugera, hem incorporat 3 noves classes…Tot això gràcies a un equip directiu de grans professionals i l'esforç pressupostari de tots els socis. Ara és el moment de rematar la faena en aquest 2021. A això cal sumar, a nivell institucional, el fàcil que ha sigut l'entesa amb les nostres autoritats civils i militars. També ho ha sigut amb els clubs nàutics i amb les federacions; tenim la vicepresidència de l'Associació Espanyola de Clubs Nàutics i som membres de la Junta Directiva de la RFEV.

2. Quan vas arrancar, amb la junta directiva amb la qual formes equip, teníeu projectes molt interessants que volíeu dur a terme. Hui dia si fas balanç, has pogut realitzar tots els projectes que et vas proposar?

A part de rellançar la secció de vela, hem fet moltes altres coses:

- Hem recuperat la restauració del social per als socis.

- Contractat un gerent perquè lidere els recursos humans i la gestió quotidiana.

- Iniciat la renovació del Club amb els vestuaris i la piscina i creant les seus de creueristes i pesca.

- Incrementat la cobertura WIFI en tot el Club i digitalitzat la seua gestió.

A més hem millorat la infraestructura de la Base de Regates i aconseguit un creixement pressupostari del 10%, en definitiva, créixer en tots els aspectes i millorar dia a dia per a donar un major valor al soci.

El balanç és molt positiu, malgrat la pandèmia: Hem fixat totes les bases i traçat un camí molt ambiciós per a això és molt important la continuïtat.

3. Quins et queden encara pendents o t'agradaria dur a terme abans de les noves eleccions?

En 2021, especialment l'obra dels vestuaris i la piscina posa en marxa el pla director de les obres de renovació del RCNV en 5 fases després de les quals el Club tindrà un aire completament renovat. D'altra banda, completar la digitalització i el control d'accessos al Club abans de l'eleccions seria ideal.

4. Un dels pilars del RCNV és l'aposta per les noves generacions de regatistes, mostra d'això és la celebració de regates internacionals i multitudinàries com la Optiorange o ser seu de Campionats d'Espanya com enguany ho heu sigut amb els 29er, en quina línia i com treballeu dia a dia per la base i el futur de la vela?

La vela és la raó de ser de qualsevol club nàutic. Estem treballant duro en això perquè a més de ser punt clau per a la renovació de la concessió, volem elevar pel cap alt alt a València. Tingues en compte que amb la Optiorange es torna a visualitzar la nostra ciutat en el mapa mundial, després de l'èxit que va significar la Copa d'Amèrica. És un espectacle veure competir -amb els seus optimist- a quasi mig miler de chavalins dels cinc continents; això sí que és el futur.

Quant al nostre dia a dia, tractem d'aconseguir recursos a través de l'Escola de Vela per a després distribuir-ho en les flotes i potenciar l'activitat. Tenim més de 125 Optimist que són pedrera de futur i el Club ha apostat fort per classes com el 29er, el ILCA, la taula de windsurf o el Snipe perquè els regatistes puguen optar per la classe que els consolide en l'esport. Això unit a comptar amb els millors capitans de flota, els millors entrenadors i una extraordinària vida social en la base de regates, dona com a resultat una fàbrica de campions que internacionalitzen el nostre Club.

5. També té molta presència la pesca…

La meua Junta i jo, en tindre molt clar que estem al servei del nostre Club, l'hem millorat en quasi tots els aspectes i no podíem deixar de potenciar una activitat nàutica tan interessant com la pesca. En conseqüència, hem fomentat les competicions de pesca i augmentat els espais on pescar en el Club. Això ens dona com a resultat, un increment d'activitat i més socis.  En realitat ser soci d'aquest Club és una ganga perquè pots practicar no sols vela i pesca sinó un munt d'esports; com el rem, tennis, gimnàstica i natació; hi ha poques piscines a Espanya com la nostra.  A això cal afegir les inigualables condicions meteorològiques.

6. La vela lleugera és clau per al RCNV, però també ho són els creuer sent seu d'una de les regates nacionals més importants d'aquesta classe: El Trofeu SM La Reina. quins han sigut els objectius i l'actuació del club per a potenciar aquesta històrica competició?

Cal tindre en compte que la classe creuer és molt complexa per l'elevat cost del desplaçament per a competir. Des del RCNV tractem d'aconseguir que la gent gaudisca de la seua competició tant en l'aigua com en terra, però tenim un avantatge sobre uns altres, el nostre Camp de Regates “Manel Casanova” és un dels millors i més estables del món.

Com saps és una regata amb la qual es bolca el nostre Club any rere any. El nostre objectiu consisteix a augmentar la participació creant noves classes que facen una regata més participativa, d'ací la 40.7 i qualsevol altra que se'ns ocórrega. Desgraciadament no es va poder celebrar en 2020 a causa de la pandèmia, em sembla que va ser una decisió encertada a la qual més endavant es va unir la Copa del Rei de Palma, havent-se de suspendre després del seu inici la Comte de Godó de Barcelona.

7. Sou un club que participa de manera molt activa en totes les accions de la FVCV i existeix una estreta relació de col·laboració.  Exemple d'això és que sou una de les seus de la Olympic Week o els regatistes del RCNV que són part de l'equip autonòmic, com és aquesta col·laboració de la federació amb el club?

Ser seu i club fundador de la Olympic Week coincideix amb l'essència del RCNV; promocionar la nostra ciutat i l'esport de la vela. Les regates internacionals són el millor aparador del Club i de la ciutat. La col·laboració amb la FVCV és molt bona, tenim a molta gent del Club en els diferents estaments. Ens agradaria tindre l'Autonòmic de Creuer i ja treballem en això.

En realitat, la Federació hauria d'utilitzar més un Club amb les condicions que té el nostre d'infraestructures i noblesa del camp de regates; Bertarelli sabia el que feia prenent la decisió de triar al nostre Club com la seua seu en entrenaments i més tard triar-lo per a celebrar ací la Copa d'Amèrica. A això cal afegir que estem en el centre geogràfic de la nostra Comunitat.

8. Fent una mica d'autocrítica, quins aspectes creus que encara són millorables o què falta polir en el RCNV?

En el Club més gran del mediterrani i d'Espanya hi ha molt a treballar. Aconseguirem unir la base de regates amb la zona social; té molt mèrit en un Club de les nostres dimensions.  Per fi tenim un mètode de treball i una junta i personal molt implicats per a traure-ho tot avance. Amb aqueixa base, pots afrontar qualsevol repte com pot ser la reactivació de l'activitat comercial del Club o fins i tot la renovació de la concessió.  Cal continuar vetlant per a acabar de perfilar el camí traçat.