Actualidad Noticias ‘Conéixer els nostres antecedents tècnic formatius és el que ha portat les innovacions del present. Però sempre quedarà un lloc per al clàssic i reconéixer el seu paper en el progrés de l´home’ Pascual Orts

‘Conéixer els nostres antecedents tècnic formatius és el que ha portat les innovacions del present. Però sempre quedarà un lloc per al clàssic i reconéixer el seu paper en el progrés de l´home’ Pascual Orts

Entrevistes
24 maig 2021
'Des de la Presidència de la federació se'ns ha encomanat a uns vocals que estudiem bé la situació, per a així, poder al final concloure en un memoràndum que permeta posar en valor aquesta navegació' P. Orts
FVCV

1. La Vela Llatina té més de 2.000 anys d'història en la Comunitat Valenciana ja que ha format part del nostre litoral des de temps inmemorables, és la nostra regió una de les més actives en pro d'aquesta històrica modalitat de vela?

En la nostra Comunitat Valenciana hem de diferenciar dos tipus d'embarcacions aparellades amb vela llatina, ja que, encara que en essència el navegar és el mateix, el casc i algunes maniobres difereixen per la singularitat del mitjà on s'usen. Em referisc a la vela llatina pròpia de l'Albufera i la de mar oberta en diferents poblacions del nostre litoral.

La vela Llatina en l'Albufera està molt consolidada i organitzativament compten amb la seua pròpia federació. En canvi, en el litoral es troba a faltar una unificació d'accions i un programa esportiu, a més del cultural, que permeta visualitzar i practicar aquesta modalitat tradicional de navegació a vela.

2. Més enllà d'entendre l'esport, la vela llatina té com a prioritat preservar, divulgar i conservar patrimoni històric, s'aconsegueix això a la nostra regió?

Cada vegada són més les poblacions, a part de les de l'Albufera, on sorgeixen grups d'interessats en la pràctica i posada en valor patrimonial d'aquesta mena de navegació (Xàbia, Santa Pola, Torrevieja, Alacant-Tabarca). No és tasca fàcil, ja que implica, o bé restauració d'embarcacions de l'època que encara perviuen (i no sempre en molt bones condicions) o per contra unificar un model constructiu més senzill i assequible econòmicament per a fomentar les regates i atraure al públic jove.

3. Com es treballa des de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana per a promoure i incentivar aquesta modalitat?

Des de la Presidència de la federació se'ns ha encomanat a uns vocals que estudiem bé la situació, per a així, poder al final concloure en un memoràndum que permeta posar en valor aquesta navegació tant a nivell esportiu, com a cultural i patrimonial. En això estem.

4. Si ens centrem en el present, en quin moment està la vela llatina en la nostra Comunitat?

Sempre fent l'excepció de l'Albufera, en la resta de poblacions no existeix encara un programa d'activitats coordinat per a ser presentat a la FVCV i així poder-ho materialitzar dins de les seues possibilitats.

5. I si mirem cap al futur, cap a on va la vela llatina?, creus que pot caure en l'oblit amb el pas dels anys?, o està molt arrelada en la nostra comunitat?

Des del meu punt de vista hi ha dos escenaris, el recreatiu- cultural, en el qual s'han d'implicar les autoritats i institucions culturals i educatives de la nostra Comunitat Valenciana; i un altre escenari que és el purament esportiu, on la FVCV hauria de ser qui catalitzara i normalitzara una embarcació i un calendari de proves esportives en sintonia amb les poblacions que volgueren practicar aquesta modalitat de navegació a vela.

Caure en l'oblit és difícil, perquè part de la nostra història marinera s'ha escrit a bord d'aquestes embarcacions, i així està recollit en innombrables escrits i llibres. Falta que entre tots, entenguem i posem en marxa el patrimoni marí tradicional com una activitat més dels nostres valors tangibles i intangibles, que donen valor afegit a la nostra Comunitat Valenciana i a les diferents maneres de navegar.

6. Com treballeu per a aconseguir acostar aquest costat més tradicional i històric de la vela als més joves?

Intentant unificar un model de casc que sense perdre l'essència original de la vela llatina permeta una construcció amb materials actuals (quant al casc) que permeten crear flotilles (mínim de 2 embarcacions) de club o associacions que desperten l'esperit competitiu alhora que amb el sabor tradicional.

7. La vela ha evolucionat molt en els últims anys sobretot després de l'arribada del foil, que ha canviat en molts aspectes aquest esport, és import ara més que mai saber d'on venim per a saber qui som?

Per descomptat, conéixer els nostres antecedents tècnic formatius és el que ha portat les innovacions del present. Però sempre quedarà un lloc per al clàssic i reconéixer el seu paper en el progrés de l'home.

8. És possible que a nivell visual o quant a velocitat i adrenalina, la vela llatina no resulte tan atractiva per als més joves com ho són altres disciplines com el Windsurf, el Kitesurf o el Open Foil, Per què recomanaries navegar en vela llatina?, quines sensacions desperta en aquell que el pràctica que no podria conéixer navegant en altres disciplines?

Res més lluny de la realitat, (lògicament aquesta navegació, en pla recreatiu o competitiu) també s'acte imposa uns límits per a preservar la navegabilitat i la seguretat de les persones, però us assegure que amb bons vents portants i amb les maniobres adequades, el gaudi i l'adrenalina són presents.