Actualidad Noticias ‘Hem aconseguit donar continuïtat als regatistes després del optimist, aportant l´opció de navegació individual en ILCA o doble en 420 o FD, objectiu que era important per a Club per la seua vocació instructiva’ A. Arroyo, Director Esportiu Club Nàutic d´Altea

‘Hem aconseguit donar continuïtat als regatistes després del optimist, aportant l´opció de navegació individual en ILCA o doble en 420 o FD, objectiu que era important per a Club per la seua vocació instructiva’ A. Arroyo, Director Esportiu Club Nàutic d´Altea

Entrevistes
04 juny 2021
'Aquest any 2021 estem ja amb tota la preparació dels cursos estivals i comptarem amb 27 tècnics esportius per a poder assumir tot el volum d'alumnes que assistiran' Á. Arroyo
FVCV
FVCV
Club Náutico de Altea

1. Portes molts anys vinculat al CN Altea, concretament des de 1995, Què significa el club per a tu?

El Club Nàutic d'Altea ha sigut un espai en el qual m'he pogut desenvolupar tant personalment com professionalment, on he pogut conciliar treball, amistats i família. He tingut la sort de comptar sempre amb el suport d'una Junta Directiva involucrada en el desenvolupament de noves idees, projectes i amb una clara voluntat per fomentar l'esport nàutic. La suma de tots aquests factors permeten mantindre cada dia la il·lusió de continuar sumant.

2. Durant la teua trajectòria com a director, quin és el repte més difícil al qual t'has enfrontat?

El repte més difícil supose que estarà per arribar, fins ara tot s'ha pogut anar superant.

En el pla de la competició, hem aconseguit donar continuïtat als regatistes després del pas pel optimist, aportant l'opció de la navegació individual en ILCA o amb vaixell doble en 420 o FD, objectiu que era important per a Club per la seua vocació instructiva i labor formativa més àmplia.

Un altre repte en el qual cada any es treballa amb màxima cura, és mantindre l'excel·lència en l'organització de la Regata d'Hivern 200 milles a2, conscient de la importància de la regata i pel gran record que centenars de regatistes guarden després del seu pas per ella en les més de 34 edicions celebrades.

En l'àmbit de la formació d'Escoles, hem crescut constantment any rere any, innovant i oferint noves opcions i experiències als alumnes, fins a un límit en cada any sembla que hàgem arribat. Aquest any 2021 estem ja amb tota la preparació dels cursos estivals i comptarem amb 27 tècnics esportius per a poder assumir tot el volum d'alumnes que assistiran. Així i tot, cada dia hem de lamentar no poder oferir una plaça a alumnes interessats que ja no poden entrar en els llistats. Un assoliment important en aquest camp, ha sigut el promocionar als nostres regatistes com a tècnics, la qual cosa els ha permés aprofundir en la seua formació com a esportistes i al seu torn aportar als nous alumnes els seus coneixements.

Durant els últims 17 anys, en el CN Altea ens estem enfrontat al repte de la renovació de la concessió administrativa per a poder continuar funcionant i aportant a la societat els valors que un Club Nàutic sense ànim de lucre representa, fomentant l'esport nàutic, la formació, la cultura marítima i la difusió de la importància de la cura de la mar. Potser aquest repte, és el que, no sols jo, sinó tots ens enfrontem al no poder desplegar tot el velam, per a renovar una fatigada instal·lació.

3. Amb el pas del temps, l'Escola Nàutica CN Altea ha anat evolucionant i ha integrat l'Escola 8 Nucs més vinculada a la classe creuer, com naix aquesta idea?

L'escola 8 Nucs és una escola de vela de creuer que opera en el Club Nàutic d'Altea, fruit d'una col·laboració. El CN d'Altea pot oferir als seus ciutadans la possibilitat de navegar durant tot l'any un dia a la setmana en un creuer. La idea, hui dia, i després de dos anys de funcionament, permet que més de 30 persones, troben un temps d'assossec de la seua rutina setmanal, per a trobar-se en la Badia d'Altea, dins d'un programa de formació i sota el paraigua de les Escoles de Vela Homologades de la Comunitat Valenciana.

4. Què suposa la fusió d'una escola tradicional amb una altra que acaba de nàixer?

La nova oferta del Club Nàutic d'Altea que naix en aquest 2021, és una escola de formació i trobada competitiva, que parteix des d'un nou concepte d'ús. Es tracta de trencar o buscar una nova alternativa al curs d'una o dues setmanes, per a posar a la disposició de l'usuari una flota per al seu ús constant. Pel que la formació serà contínua, i al seu torn integrarà a nous debutants en l'esport de la vela com una nova rutina fins ara de difícil accés. D'altra banda, es competirà cada dia en les proves que es programen.

Per aquest motiu la Junta Directiva ha apostat per l'adquisició d'una flota de velers monotip, que s'estan adaptant a les necessitats d'ús. Amb unes veles exactament iguals per a tots, substituint els spis per asimètrics. Es dotarà de motors elèctrics amb bateries recarregables amb plaques solars. S'ha destinat un espai per a l'amarrament de les sis embarcacions.

L'ús de les embarcacions es reservarà a través d'una app, la qual cosa permetrà als usuaris participar en les eixides o proves programades. Això donarà accés a tots els aficionats, que sense vaixell o sense tripulació, podran visualitzar en l'aplicació els qui van aqueix dia i qui va en cada vaixell, podent embarcar en qualsevol plaça de les disponibles. Això pretén crear comunitat i fomentar l'aprenentatge. Es partirà d'un determinat nivell que variarà en funció de la seua experiència i participació.

D'altra banda, la flota es destinarà a la competició autonòmica i nacional, al turisme actiu nàutic, així com a activitats de team building per a empreses.

5. Quina és la part més reconfortant de la formació nàutica?

La part més reconfortant, és veure com la gent després del seu pas per l'escola aprén veritablement a navegar, m'agrada molt veure la capacitat d'aprendre de manera intuïtiva dels xicotets.

6. De quina manera s'impulsen les activitats i cursos que realitzeu a l'escola?

En el Club Nàutic d'Altea es va encertar amb la creació d'un lloc de treball dedicat exclusivament a les comunicacions. Això ens permet, estar en les xarxes socials, mantindre la informació actualitzada en la web, publicar una revista de qualitat quadrimestral i llançar setmanalment una newsletter amb tota l'actualitat. Així aconseguim focalitzar la informació i els missatges que necessitem a cada moment, des de cobrir les places d'un determinat curs fins a anunciar un nou plat del restaurant Bon Vent de gestió directa del Club.

7. Quin és el perfil de l'alumnat?

L'alumnat majoritari és infantil, les escoles de Grumets i Timoners són cursos de llarga duració que abasten des dels 5 als 7 i dels 8 als 14 anys. Diàriament assisteixen més de 120 alumnes.

En els últims anys estem notant com aqueixos alumnes que ja van passar pels timoners i superen els 14 anys continuen navegant en vela lleugera en els cursos de perfeccionament.

Des de fa dos anys, vam posar en marxa l'Escola de Llops de Mar destinades a adults i que enguany es potenciarà més amb els nous vaixells.

8. Com ha afectat la pandèmia del coronavirus a l'escola?

En ple confinament del 2020, a través del teletreball es va evidenciar la necessitat, quasi obligació d'oferir un espai segur i un accés a la mar als menors que portaven tant de temps tancats a casa. Per aquest motiu es va anar treballant de manera interna en protocols i mesures que pogueren minimitzar els riscos per contagi amb la informació que es disposava. Tant de sanitat com dels protocols que es van llançar des de la federació. El 8 de juny es va obrir l'escola de vela. Sense vaixells col·lectius, amb caiacs individuals i amb constant neteja de tots els elements, màscares per a tots, ús individual de jupetí salvavides inclòs en la inscripció. L'escola a final d'estiu no va tindre cap cas ni entre els alumnes ni els tècnics. El que ens va fer feliços per oferir un espai segur en el qual es van poder evadir de la realitat que s'estava vivint fora de l'aigua.

D'altra banda, es va batre el rècord de participació d'alumnes de la sèrie històrica malgrat no realitzar els baptismes escolars. Enguany sembla que la tendència de buscar activitats en l'espai natural es manté com una elecció preferida per als pares.