Actualidad Noticias ´Volem continuar potenciant el CeTDV com a centre nacional de tecnificació perquè siga un dels centres d´entrenament d´equips nacionals, posicionant a la Comunitat Valenciana com la Comunitat de l’Esport´ A. Béjar, Responsable de la Vela Juvenil FVCV

´Volem continuar potenciant el CeTDV com a centre nacional de tecnificació perquè siga un dels centres d´entrenament d´equips nacionals, posicionant a la Comunitat Valenciana com la Comunitat de l’Esport´ A. Béjar, Responsable de la Vela Juvenil FVCV

Institucional

30 juny 2021
‘Sense el grandíssim treball dels clubs no existiria la vela com a esport. És enorme quantitativa i qualitativament el que els clubs inverteixen en l'esport’ A. Béjar
FVCV
FVCV
València

1. Un dels pilars fonamentals en tota federació esportiva és cuidar, potenciar i fomentar la base, en el nostre cas, la vela juvenil, com treballa la FVCV sobre aquesta àrea?

Com en tota federació la vela juvenil és el segon pas obligatori pel qual passar i, per descomptat, és el més difícil de superar. Molt pocs són els que desgraciadament i per molt diferents motius no conclouen la seua etapa esportiva.

Des de la Federació, i més concretament des de la meua àrea, intente donar curs als vocals/entrenadors dels diferents clubs perquè potencien i faciliten la carrera esportiva dels nostres xavals. A través de les posades en comú, ens retroalimentar-nos de possibles opcions a prendre, opcions que en uns clubs funcionen i en uns altres no.

Ens trobem davant la pitjor edat estudiantil, on més es pressiona als xavals a tots els nivells i en la qual menys recursos reals ens trobem. Existeixen ajudes de diputacions, ajuntaments, algun club, llistes d'esportistes d'elit, per comunitats i a nivell nacional, però… Fins a quin punt totes aquestes ajudes potencien i fomenten el nostre esport?, Fins a quin punt el nostre sistema educatiu protegeix els nostres esportistes?

Des de la Federació animem que els clubs i les famílies continuen fent els grans esforços que fan.

 

2. En any olímpic, i després de tindre diverses opcions obertes fins a últim moment, finalment no es va aconseguir classificar cap regatista de la nostra federació a Tòquio, es treballarà la vela juvenil de la CV amb vista a París 2024 o Los Angeles 2028?

No és cap fracàs que els nostres esportistes no s'hagen classificat per a Tòquio, durant i després de la pandèmia, tots els esportistes de totes les comunitats han fet grans esforços per mantindre's i superar-se. Els nostres esportistes hui dia tenen un gran nivell i segur que milloren per a següents convocatòries. Des de la Federació per descomptat que es treballa amb vista a noves convocatòries, a nivell club, concentracions i en el CeTDV.

 

3. En canvi, sí que podem veure als nostres infantils pujar a l'alt dels podis nacionals en diferents categories, hi ha nivell en la vela juvenil de la nostra Comunitat? 

Els nostres juvenils tenen un altíssim nivell de preparació, l'esforç que fan en la gran majoria dels clubs és digne de lloança. Però només amb això no basta. Els nostres xiquets en una gran majoria no viuran de la vela pel que decideixen abandonar la vida competitiva d'alt nivell. Cal recordar que, per a tindre grans equips, qualsevol mesura s'ha d'acompanyar d'importants transformacions a nivell educatiu, potenciar-les i beneficiar-les a través d'ajudes i beques.

 

4. Quins recursos es destinen des de la FVCV per al progrés i creixement esportiu d'aquests joves regatistes?

La Federació organitza concentracions i mou la seua infraestructura pels clubs, però la part més important sens dubte la fan els clubs i les famílies, que són els que suporten una major despesa.

Aprofite per a recordar a la gent en general, que una part molt important de la nostra fitxa federativa es dedica a subvencionar als nostres equips autonòmics.

 

5. El treball que es realitza ha d'anar de la mà amb el treball que realitzen els clubs?

Sense el grandíssim treball dels clubs no existiria la vela com a esport. És enorme quantitativa i qualitativament el que els clubs inverteixen en l'esport. Però jo no em quede només en els clubs, la meua manera de pensar és més aproximada a la visió educativa americana: un gran esport escolar, un magnífic esport en els instituts i què dir de l'esport universitari, un dels millors del món. Si arribàrem a això, l'esport a Espanya seria “la bomba”.

 

6. El CeTDV Petxina és un dels al·licients per a animar a la vela base de la nostra regió ja que suposa un centre de preparació tècnic esportiva especialitzat per a ells, què podem veure i trobar en aquest centre?

El CeTDV porta funcionant bastants anys facilitant la vida a una gran quantitat d'esportistes de diferents disciplines, nosaltres ens hem incorporat fa poc. És una notable millora per a la nostra Federació tindre allotjats a alguns dels nostres regatistes, xavals que poden seguir els seus estudis i compaginar-los amb les seues carreres esportives, alhora que reben una formació tècnica.

 

7. Hi ha hagut algun canvi en els últims anys quant a la manera d'enfocar el treball de la FVCV sobre la vela juvenil?, Quins?

Des que Carlos està al comandament d'aquesta embarcació, si s'han implementat algunes mesures que es treballaven de l'etapa anterior de Pepe. Mesures per a aconseguir una continuïtat en la vida esportiva dels nostres navegants. A més, tenim el Centre d'Ensenyaments esportius Inemar per a la formació dels nostres tècnics.

 

8. I ja per a acabar, hi ha algun Pla Estratègic per a la Vela Juvenil? O, quins objectius us plantejareu de cara a les pròximes temporades?

El nivell de la vela valenciana en categories infantils i juvenils va creixent. Per això volem treballar en una metodologia i seguiment dels nostres regatistes des d'aquestes edats, crear una bona base per a afermar quan arriben a vela juvenil. En aquest punt volem continuar potenciant el CeTDV com a centre nacional de tecnificació perquè siga un dels centres d'entrenament d'equips nacionals, posicionant a la Comunitat Valenciana com la Comunitat de l´Esport.